battery not charging

Ask technical questions about your Ford Bronco II here. Technical write-ups on your axle swaps, engine swaps, chop tops, etc. are encouraged.
jessezipper
Posts: 25
Joined: Sun Jul 11, 2010 6:50 pm
Location: livonia,mi

battery not charging

Postby jessezipper » Sun Jul 18, 2010 11:09 am

hey guys, ive got an 89 b2 with the 2.9 v6. i had my alternator checked, its ok. with the b2 off, the battery reads 11.7, when the b2 is running its putting out 12.4. any ideas what would be bad??????

RakerBill60
Posts: 70
Joined: Sun Jul 11, 2010 11:19 pm
Location: Idaho
Contact:

Re: battery not charging

Postby RakerBill60 » Sun Jul 18, 2010 2:24 pm

If your battery has removable tops, check the water levels. if they are low, it could be the cause of it not fully charging, or holding a charge.
What type is it? How old is it? Age and weather can have a factor on it as well.
Hope this helps ya.

jessezipper
Posts: 25
Joined: Sun Jul 11, 2010 6:50 pm
Location: livonia,mi

Re: battery not charging

Postby jessezipper » Sun Jul 18, 2010 3:44 pm

the battery does have removeable caps, i removed em it was low so i filled em. still the same results. i have no idea how old it is, i just bought the b2 like 2 weeks ago. i was thinking its the battery , tomorrow ill prolly take the battery out of my crown vic and put it in there n see what happens..

jessezipper
Posts: 25
Joined: Sun Jul 11, 2010 6:50 pm
Location: livonia,mi

Re: battery not charging

Postby jessezipper » Wed Jul 21, 2010 6:18 pm

found the issue. bad negative cable, it rubbed the frame

jessezipper
Posts: 25
Joined: Sun Jul 11, 2010 6:50 pm
Location: livonia,mi

Re: battery not charging

Postby jessezipper » Tue Jul 27, 2010 4:09 pm

ok so i really need help now, i replaced the bad negative cable. still same issue , no charge and light still on. i also replaced the voltage regulator on the back of alternator. still the same thing. i cant start it now. running its only putting out 11.6..WTF now is the issue, the alternator?? the computer???

drofman
Posts: 472
Joined: Sun Dec 27, 2009 9:36 am
Location: san dirgo

Re: battery not charging

Postby drofman » Tue Jul 27, 2010 5:42 pm

If the ALT good?????? Check for power on the BK/O(black with orange tracer) and Y/W(yellow with white tracer) at ALT. If no power, it's a fuse link off the starter relay, green fuse link with the BK/O wire off of it. Computer has nothing to do with it.

jessezipper
Posts: 25
Joined: Sun Jul 11, 2010 6:50 pm
Location: livonia,mi

Re: battery not charging

Postby jessezipper » Tue Jul 27, 2010 7:00 pm

well i read on the ranger forum a trick to do . i started it , and disconected the negative cable on battery and it instantly died.. it said doin that that the alt is bad.... i checked all wires and all were good..

drofman
Posts: 472
Joined: Sun Dec 27, 2009 9:36 am
Location: san dirgo

Re: battery not charging

Postby drofman » Tue Jul 27, 2010 7:29 pm

I thought you said you had the ALT checked and it was good. Where did you have it checked?

jessezipper
Posts: 25
Joined: Sun Jul 11, 2010 6:50 pm
Location: livonia,mi

Re: battery not charging

Postby jessezipper » Tue Jul 27, 2010 8:33 pm

lol advanced autoparts, they did a bench test to it. i plan on getting the vehicle up to either autozone or napa and having another opinion on it.... i am totally confused to a point on it..

XR75ER
Posts: 28
Joined: Sun Mar 07, 2010 2:52 pm

Re: battery not charging

Postby XR75ER » Fri Jul 30, 2010 8:01 pm

definetly the fuseable link. alt putting out battery not chargeing definetly link.

jessezipper
Posts: 25
Joined: Sun Jul 11, 2010 6:50 pm
Location: livonia,mi

Re: battery not charging

Postby jessezipper » Fri Jul 30, 2010 11:07 pm

before i go look , where is the fuseable link????

drofman
Posts: 472
Joined: Sun Dec 27, 2009 9:36 am
Location: san dirgo

Re: battery not charging

Postby drofman » Sat Jul 31, 2010 7:57 am

Did you check for power where I told you in the above post? That will tell you if it's the fuse link. Fuse link is at the starter relay right fender behind the battery. If no power at Alt. and power after fuse link you'll have to follow the wite to find the open cicuit.

jessezipper
Posts: 25
Joined: Sun Jul 11, 2010 6:50 pm
Location: livonia,mi

Re: battery not charging

Postby jessezipper » Sun Aug 01, 2010 12:11 pm

found the fusible link, its toast, i went to 3 different autopart stores and noone knows what to replace it with...... any help here would be great!!!

drofman
Posts: 472
Joined: Sun Dec 27, 2009 9:36 am
Location: san dirgo

Re: battery not charging

Postby drofman » Sun Aug 01, 2010 3:00 pm

junk yard. make sure it's the green one (14 GA) also, it fried for a reason check for short.

jessezipper
Posts: 25
Joined: Sun Jul 11, 2010 6:50 pm
Location: livonia,mi

Re: battery not charging

Postby jessezipper » Sun Aug 01, 2010 3:01 pm

it was coroded bad, i cant get one at the dealer????


Return to “Bronco Tech”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests